Van alle mensen die in 2008 in de bouw werkten, waren er zes jaar later bijna 200 duizend weg. Minder dan de helft van de uitstromers had in 2014 ander werk gevonden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers over 2014 over de arbeidsmarkt in de bouw.

In 2014 werkten volgens het CBS statistieken 396 duizend personen in de bouw, tegenover 475 duizend in 2008. Die daling van 79 duizend personen het gevolg van een overvloedige uitstroom en een gebrekkige instroom sinds 2008. Sinds 2008 stroomden 198 duizend mensen uit, terwijl er 119 duizend mensen in de bouw begonnen.

Arbeiders die in 2014 wel ander werk vonden, kwamen in de industrie (bijna 15 procent) en handel (bijna 14 procent) terecht. Bijna een kwart kreeg een baan in de uitzendbranche. Het CBS sluit niet uit dat werknemers via deze weg weer in de bouw gingen werken. De meeste uitstromers, ruim 105 duizend, waren in 2014 werkloos. Zo’n 18 procent van het totale aantal uitstromers ging met pensioen.

bouw

In een reactie op het bericht zegt CNV Vakmensen dat de bouw zichzelf op deze manier uitholt. "Het steeds verder ‘kaasschaven’ van de groep werknemers in loondienst legt een bom onder een hele serie collectieve afspraken", stelt Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. "Concurrentie op arbeidsvoorwaarden moet worden voorkomen, daarvan moeten ook werkgevers doordrongen zijn. Het terugdraaien van de uitstroom is geen optie. Het weer gezond en aantrekkelijk maken van de sector is dat wel. Daarop moeten werkgevers en vakbonden zich de komende tijd richten."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl